English Version
Szövetség a közösségi részvétel fejlesztéséért

Jön az ÁRH!

2009. július 30., 21:43
ÁRH Azaz az Állampolgári Részvétel Hete (ÁRH) 2009. szeptember 21-27. között. Fő szervezője Magyarországon tagszervezetünk, a Civil Kollégium Alapítvány és a SZÖVETSÉG egyik társszervezője a kampányhétnek.

Az ÁRH ideje alatt országszerte olyan témákról esik szó, melyek az emberekről és közösségeikről szólnak, nem az állandóan és mesterségesen gerjesztett politikai, illetve médiatematikákról, hanem helyi, kistérségi ügyekről, problémákról és megoldási alternatívákról. Terítékre kerül maga a részvétel, illetve a demokrácia fogalma, az aktív állampolgáriság, a beleszólás és a helyi cselekvés lehetőségei, láthatóvá válnak a hazai jó gyakorlatok.

Hogyan csatlakozhatsz?

Az ÁRH-hoz mindenki csatlakozhat, aki fontosnak érzi az emberi kezdeményezés, cselekvés és részvétel fejlesztését, a demokrácia és a civil társadalom erősítését. Örömmel fogadjuk olyanok érdeklődését, akik szívesen szerveznének az állampolgári részvételhez kapcsolódó programokat, de olyan szervezeteket is, amelyek az ÁRH-t hozzákapcsolnák meglévő, vagy futó kezdeményezéseikhez. Mindenki más is hozzájárulhat a program sikeréhez, aki ellátogat az ÁRH eseményeire, vagyis ha részt vesz a részvétel hetén. Többet a lehetőségekről...

Témajavaslatok, közös irányvonalak a szervezkedéshez 2009-ben

1. Az ifjúság ügye: szólítsuk meg a rendszerváltás szülötteit, a most 20 éves fiatalokat! A téma kapcsán számos, a fiatalokhoz kapcsolódó megközelítés felmerülhet, ebből az egyik az ifjúsági törvényhez kapcsolódó kampány és aláírásgyűjtés felkarolása, vagy a fiatalok képviseleti és részvételi lehetőségei.
2. Az esélyegyenlőség kérdése, megjelenítése: működjünk együtt az Országos Esélyegyenlőségi Hálózattal, az Esélyek Házaival az ÁRH során, amely lehetőséget ad a helyi és az országos szervezkedés párhuzamos kiszélesítésére.
3. Az önkormányzatok nagyobb fokú bevonása: építsünk kapcsolatot az EWLD-val (European Week of Local Democracy-Helyi Demokrácia Európai Hete). A két eseménysorozat néhány hét különbséggel valósul meg, hasonló céllal, de más iránnyal. Itthon eddig nagyon kevés történt az EWLD során, de az EWLD kezdeményezőinek támogatása, illetve az ÁRH szervezőinek helyi bevonása, „nyomása” révén aktívabbá válhatnak az önkormányzatok valamelyik eseménysorozat során.

Tervezzünk együtt!

Egy mindenki számára hozzáférhető wiki felületen a csatlakozók, az érdeklődők beleszólhatnak, közösen tervezhetjük a kampányhetet: www.cpw-arh.wikispaces.com

A múlt heti Nyári Egyetem  révén számos további kapcsolódás vált lehetségessé, amelyek közül az átfogóbb kezdeményezések:

  • Az elsősorban Hankiss Elemér  és Miszlivetz Ferenc fémjelezte Új Reformkor kezdeményezés, amelynek indíttatása és megközelítése, továbbá tervei is nagyon egybecsengenek az ÁRH-val.
  • A Magyar Szegénységellenes Hálózat és 94 tagszervezetének érdeklődése és lehetséges kapcsolódása az ÁRH-hoz, illetve jövőre mindenképpen esélyesebb kapcsolódás, a Kirekesztés Elleni Küzdelem Európai Éve program kapcsán.
  • Ezen túl 6-8 helyi, megyei, illetve országos szerveződés jelezte még kapcsolódási szándékát eddig.  

Rövid videó összefoglaló: 


Az ÁRH hivatalos honlapja: www.arh.kozossegfejlesztes.hu
ÁRH képek, hírek: www.arh.blogol.hu
Nyitott tervező felület: www.cpw-arh.wikispaces.com

További információ Varga Mátétól, az ÁRH nemzetközi és hazai koordinátorától kérhető:
H-1011 Budapest, Corvin tér 8.
Tel: (36 1) 201 57 28
Fax: (36 1) 225 60 13
matev@kkapcsolat.hu
www.civilkollegium.hu
www.kka.hu

Tégy egy részt az egészhez!
 

Hírek

Kapcsolat

4025 Debrecen
Török Bálint utca 4.
52/320-180
szovetseg@polgarz.hu
www.polgarz.hu
arculat és webfejlesztés: Látványos Grafikai Művek