English Version
Szövetség a közösségi részvétel fejlesztéséért

Közösségek állapota 2008

2009. július 24., 15:55
Füzetbemutató3 Pénteken bemutattuk a SZÖVETSÉG kiadványát, mely "Közösségek állapota 2008" címmel készült el.

A nap nyitó előadását Józsa Márta, az MTV szerkesztője tartotta. A mi kis rádiónk c. film Józsa Mártaszerkesztőjeként vallja, ezek a kis helyi médiumok nagyon hatékonyan töltik be a nyilvánosság közösségi értékrendjének megfelelő funkciókat. Ezzel szemben a megjelenő internet is nagyszerű lehetőségeket nyújt. Igény a közösségi médiára van, de van ahol működik (egyenlőre kevés helyen) és van ahol elbeszélnek az emberek egymás mellett. Külföldi tapasztalatok is azt mutatják, hogy a civil médiakészítés, hírszolgáltatás eredményes. Magyar nyelv éve kapcsán került szóba, hogy bürokratikus nyelven beszélnek a riportalanyok (megfeleltetési kényszer hatására) plussz az emberek nem szoktak hozzá, hogy a médiának nemcsak fogyasztói, hanem szereplői is. Természetes nyelven megszólalni szokatlan még Magyarországon. Az USA-ban azért működik, mert ott hozzászoktak óvodás, iskolás koruktól kezükbe került a kamera, megszólaltatták egymást és megkérdezték egymástól a véleményeket. A társadalmi kontroll hatását növelné itthon is a helyi média készítésében való aktív állampolgári részvétel. Bővebben az előadásról itt.

 A "Közösségek állapota 2008" füzettel célunk az, hogy rendszeresen, lehetőlegA füzet bemutatója évente vizsgáljuk meg, ki-ki a maga nézőpontjából, a szervezeteiből hozott tapasztalatai alapján: milyennek látjuk a közösségiség alakulását? Milyen sikerek, milyen problémák tapasztalhatók, vannak-e lehetőségek, vannak-e eszközeink a jelen kihívásainak megválaszolására? Legfőképpen, látjuk egyáltalán mit kell tennünk, és mit lehet tenni, mit tehetünk mi, a társadalomfejlesztéssel, közösségfejlesztéssel foglalkozók annak érdekében, hogy alapvető célunk, a közösségi társadalom kialakulását elősegítsük?
 

Nem gondoljuk, hogy mindenre választ tudunk adni, de azt tartottuk a legfontosabbnak, kezdjünk el kérdéseket feltenni, vitassuk meg tapasztalatainkat és osszuk meg másokkal is.

Ennek egyik lépését olvashatja a mellékelt dokumentumban a Kedves Olvasó, az első kísérletet arra, hogy beszéljünk és vitatkozzunk a helyzetről és a lehetséges tennivalókról.Reméljük, közösen többre jutunk.

Várjuk a hozzászólásokat honlapunk Fórum menüpontja alatt!
 

Dokumentumok

Hírek

Kapcsolat

4025 Debrecen
Török Bálint utca 4.
52/320-180
szovetseg@polgarz.hu
www.polgarz.hu
arculat és webfejlesztés: Látványos Grafikai Művek