English Version
Szövetség a közösségi részvétel fejlesztéséért

Nyílt levelek és tiltakozás

2009. szeptember 20., 23:26
HEFelfalásiOP A SZÖVETSÉG is kezdeményezője annak a nyílt levélnek és demonstrációnak, ami a humán erőforrás fejlesztési támogatások rendszerét kívánja megváltoztatni, illetve annak a nyílt levélnek is, mely a TÁMOP 5.5.1. pályázati konstrukció hirtelen és érthetetlen felfüggesztése miatt íródott.

Részlet a támogatási rendszer anomáliái miatt megfogalmazott nyílt levelünkből:

"Tiltakozunk az egész hazai támogatási rendszer kezelési struktúrája ellen, amely mostani formájában egy mélyen feudális – alárendelt, megalázó viszonyt teremt a program megvalósítói és a támogatást közvetítők között!
Ez a rendszer a teljes bizalmatlanságra, a jelentős erőfölény korlátlan érvényesítésére, a segítés helyett az értelmetlen, túlzó kontrollra, a drákói szigort érvényesítő szűklátókörűségre, az egyoldalúságra épül, azaz a civilek biztosítékainak, méltóságának teljes hiánya jellemzi. Hol itt a partnerség, az ország jobbítását célzó közös együttműködés?"
 

Részlet a TÁMOP 5.5.1. ügyében írt nyílt levelünkből:

"Alulírott, a közösségek és a civil társadalom fejlesztéséért dolgozó szervezetek megdöbbenéssel, értetlenséggel és felháborodással értesültünk az NFÜ honlapján 2009. szeptember 15-i dátummal megjelent közleményről, amelynek értelmében a Társadalmi Megújulás Operatív Program „Közösségi kezdeményezések, programok támogatása” (TÁMOP-5.5.1.) című pályázati felhívását indoklás nélkül és
határozatlan időre felfüggesztik, éppen a beadási határidő napján!
Véleményünk szerint ez a lépés nemcsak, hogy rendkívül méltánytalan a felhívásra pályázó szervezetekkel szemben, de alapjaiban veszélybe sodorja a konstrukció egész megvalósítását és sikerét.
A TÁMOP-5.5.1. konstrukció az uniós támogatások között Magyarországon elsőként alkalmazná a közvetett támogatás (global grant) eljárásrendet, amelyet civil szervezetek már régóta szorgalmaztak.
Ennek lényege, hogy a kisebb összegű támogatások szétosztásával az NFÜ külső (pályázati úton kiválasztott) közvetítő szervezetet bíz meg a rugalmasabb és gyorsabb lebonyolítás érdekében. Már az eljárásrend és a pályázati felhívás elkészítése is sokáig elhúzódott, több éves előkészítő munka eredményeként született meg. E folyamatban a hazai civil szektort jól ismerő, adományozásban és pályáztatásban jártas szervezetek – egyebek mellett e levél aláíró is – tevékenyen részt vettek."

Mindkét nyílt levél alább letölthető és teljes terjedelmében olvasható.

Video összeállítás a demonstrációról:

További képek a galériában.

A demonstráció hatására elkezdődtek a tárgyalások, de az azonnali intézkedést igénylő ügyekben rövidesen meg is rekedtek, a jövőbeli átlakítást célzó javaslatainkról pedig az NFÜ-ben folytatódnak. Minderről naprakészen, részletesen, a keletkezett dokumentumokkal együtt a http://papirorszag.wordpress.com/ blogunkon lehet tájékozódni.

Mivel 2009. október végéig nem kaptunk választ a TÁMOP 5.5.1. konstrukciót érintő levelünkre, ezért újabb levelet írtunk az illetékeseknek, mely alább letölthető és olvasható.

Dokumentumok

Hírek

Kapcsolat

4025 Debrecen
Török Bálint utca 4.
52/320-180
szovetseg@polgarz.hu
www.polgarz.hu
arculat és webfejlesztés: Látványos Grafikai Művek