English Version
Szövetség a közösségi részvétel fejlesztéséért

Nyíltan - burkoltan?

2009. július 25., 19:47
Dr. Székely Iván A szólásszabadság, média, internet témájával foglalkozó záró nap Dr. Székely Iván előadásával kezdődött. A SZÖVETSÉG aznap két műhelyben is közreműködött, délelőtt az internet-web2-blog lehetőségeivel foglalkozóban, délután a "Nyíltan - burkoltan?" című, a cigányság társadalmi problémáival foglalkozóban.

Székely Iván hangsúlyozta, az internet csak eszköz, a lényeg, hogy milyen társadalmi közállapotok vannak, az határozza meg a tartalmakat. 

Az internet, blog, a helyi nyilvánosság témakörében  rendezett műhelyen Giczey Péter (SZÖVETSÉG/ÉLETFA) felvezetésként elmondta, hogy a társadalmi nyilvánosság funkcionális problémákkal küzd, mind országos, mind helyi szinten. A rendszerváltás után a magyar társadalom nem volt képes 20 év alatt a civil társadalom artikulációs nyelveként használó nyilvánosságot megteremteni. Kérdés számunkra az, amit szerdán Miszlivetz Feren feltett, demokratikusabbá tehető a társadalmi nyilvánosság?

Meglepetésként és antagonizmusként megélt tény az utóbbi két évtizedben, hogy az állam „lenyúlta” ezt a területet, s így gyakorlatilag azt – eredeti funkcióját vesztetten-, saját hatalmi gyakorlása eszközeként használja. A funkcionális torzulás velejárójaként, az eszközt bitorló, hol brutális, hol finom, de következetes módon óvja állásait. A hatalom néha helyreteszi a társadalmi nyilvánosságot. Például tavaly, az 500 fős baranyai faluban  a helyi bloggert bikacsökkel fenyítő, kritikát nem tűrő polgármester.

Mégis lényeges dolog az, hogy a közösségeknek kell rendelkeznie olyan eszköztárral, amely a demokratikus nyilvánosság megteremtését célozza. Ilyen – kimondottan közösségi műfajként is funkcionáló – manapság az internet, blog, wiki, web2,…. Minden családban van már számítógép és valamilyen szintű gyakorlat is, persze a tanulási folyamat elengedhetetlen, hiszen mindez technikafüggő eszköztár, de könnyen megtanulható, ugyan további fenntartása "munkás" dolog.
 

A blog ráadásul közösségi műfaj - még ha egy személy készíti is - erről már egy idén tavaszal született, precedens értékű brit bírósági ítélet is tanúskodik.

A műhely összefoglalásaként a következő videó tekinthető meg:

Délután Kovács Edittel (Közösségfejlesztők Egyesülete) Giczey Péter (SZÖVETSÉG) tartott műhelyt, melynek vendége volt Kóczé Angéla (Roma Kutatási Hálózat). Elmondta, nem terveztek mozgalmat, csupán egy kutatói hálózatot – informális romakutató hálózatot a Közép-Európai Egyetem (CEU) keretében. Workshopot szervezett a roma konfliktushelyzettel kapcsolatban, a cél az volt, hogy valamiféle tudományos érveket hozzanak erre, hiszen kevés ilyen kutatás van. A másik vetülete az lett: társadalmi diskurzust kellene indítani (akadémiai közeg ugyanis van), arra kiélezve, hogy a romák teljesen ellenséges szerepben vannak feltüntetve. Ez a helyzet januárban éleződött ki (ekkor volt a miskolci rendőrkapitány-ügy, utána a veszprémi Marian Kozma-eset, Sztojka nevével kiemelve). Az egybeesések hatására és lobbistaként írtak egy nyílt levelet Sólyom László köztársasági elnöknek, hogy szólaljon meg ebben az ügyben. Több mint ezren aláírták (e-mail-networkok használatával). Ezután Sólyom László megszólalt, ekkor jöttek rá, ereje van egy ilyenfajta nyomásnak. Központi gondolat az emberi méltóság, mint minden embert megillető alapvető emberi jog. Március 15. közeledte miatt megindították a Méltóságot Mindenkinek Mozgalmat a Kossuth klubban, nagyon sokan jöttek el. Kisebb akciókat szerveznek: pl. a Nem az én nevemben akció, nemcsak a szélső jobb privilégiuma, hogy kinyilvánítsa a véleményét. Érdekesség, hogy lassan 15 ezren írták alá. Van egy alternatív nyilvánosság, aminek nincs tere, nem használjuk. Augusztus 2. a roma holocaust évfordulója, 1943. augusztus 2-án több mint 23 ezer romát végeztek ki.

A történelmi egyházakat arra kérték, hogy emlékezzenek meg az istentisztelet alatt, esti harangok szóljanak a roma áldozatokért, gyújtsanak gyertyát. Azok a civilek, akik nem tudnak eljönni, viseljenek fehér szalagot, aki el tud jönni, hozzon egy szál virágot. Emlékezzünk meg közösen. (IX. ker. Nehru-part).
 

Szóba került a SZÖVETSÉG által, a Szociális Szakami Szövetség (3Sz) számára kidolgozott országos közösségi munkás hálózat létrehozására irányuló javaslat, mint a helyzet javítására egy lehetséges hosszútávú megoldás. Az anyag honlapunkon elérhető és véleményezhető.

A műhely résztvevői megállapodtak, a diskurzust folytatják, és létrehoznak egy levelezőlistát. Várjuk a további résztvevők jelentkezését: info@polgarz.hu

További részletek a műhelyről itt.

Kóczé Angéla benyomásai a Nyári Egyetemről:

 

Hírek

Kapcsolat

4025 Debrecen
Török Bálint utca 4.
52/320-180
szovetseg@polgarz.hu
www.polgarz.hu
arculat és webfejlesztés: Látványos Grafikai Művek